Piristä opiskelijaelämääsi – Pysy aktiivisena

student-lifeOpiskelu korkeakoulussa tai yliopistossa voi olla puuduttavaa ja raskasta. Esseet, oppimispäiväkirjat ja opinnäytteet saattavat kasautua ja tenttiin valmistautuminen vie aikaa. Pitämällä itsestäsi huolta jaksat kohdata opiskelun haasteet ja opintopisteet putoilevat rekisteriin kuin leikiten. Tässä artikkelissa kerromme siitä, millaisia aktiviteetteja voit yliopistokampuksella harrastaa.

Hyödynnä liikuntapalvelut

Lähes jokainen oppilaitos tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden eri liikuntalajien harrastamiseen edullisesti. Liikuntatarjonta voi pitää sisällään ryhmäliikuntatunteja, kuntosalia tai osallistumista yliopiston joukkueen toimintaan eri joukkulajeissa, kuten sählyssä tai jalkapallossa. Tutustu oppilaitoksesi tarjontaan ja hyödynnä liikuntaedut.

Jos asut hieman kauempana kampusalueesta, ei kampuksen liikuntapalvelujen hyödyntäminen välttämättä ole kätevin vaihtoehto. Tällöin on hyvä muistaa, että lähes kaikki tunnetuimmat kuntosaliketjut antavat opiskelijoille alennusta jäsenyydestä. Etu voi olla tuntuva, joissakin paikoissa jopa 50 %. Liikunta edistää hyvinvointia ja parantaa keskittymiskykyä, mutta kuntosalijäsenyys ei ole edellytys hyvinvoinnille. Voit myös lenkkeillä kotisi lähellä tai ottaa kaiken irti hyötyliikunnasta kulkemalla osan koulumatkastasi polkupyörällä.

Osallistu ainejärjestön toimintaan

Yliopistoissa jokaisella oppiaineella on oma ainejärjestestönsä, jonka tehtävänä on edistää alan opiskelijoiden asioita ja toisaalta tuoda yhteen saman alan opiskelijat. Tekniikan alan oppilaitoksissa ainejärjestöjä kutsutaan yleensä killoiksi.

Ainejärjestöt ja killat järjestävät illanviettoja ja retkiä sekä tarjoavat mahdollisuuden kontaktien luomiseen saman alan opiskelijoiden kanssa. Alaa pidempään opiskelleet voivat antaa kullanarvoisia, opiskeluun liittyviä vinkkejä, ja tapahtumissa voit luoda tulevaisuutesi kannalta tärkeitä kontakteja.

Osallistu osakuntatoimintaan

Toisin kuin ainejärjestöt, osakunnat ovat poikkitieteellisiä yhdistyksiä, jotka kokoavat yhteen samoilta seuduilta kotoisin olevat opiskelijat. Monet matkustavat opiskelijapaikkakunnalle pitkän matkan kotipaikkakunnaltaan, ja tutustuminen muihin samalta seudulta tuleviin opiskelijoihin voi auttaa sopeutumista. Osakuntatoimintaa on ainakin pääkaupunkiseudun yliopistoissa.

Myös osakunnat järjestävät erilaisia aktiviteetteja ja tapahtumia, jotka edistävät opiskelijoiden hyvinvointia ja heidän sosiaalisia olojaan. Osakuntien historia Suomessa ulottuu 1600-luvun puoliväliin, jolloin Suomen ensimmäinen yliopisto Turun Akatemia aloitti toimintansa.

Pidä huolta terveydestäsi

Lähes kaikki oppilaitokset tarjoavat opiskelijoilleen terveydenhuoltojärjestelmän. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö tarjoaa yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille yleisterveyteen, mielenterveyteen ja suunterveyteen liittyviä palveluja. Ensimmäisen vuoden opiskelijoilla saattavat olla oikeutettuja esimerkiksi ilmaiseen hammastarkastukseen, joten terveydenhuoltopalveluihin kannattaa ehdottomasti tutustua opintojen alkamisen yhteydessä.